Home > Luahan > rAYa dah abisss!!!

rAYa dah abisss!!!

:+: October 20, 2007 :+: Leave a comment Go to comments

setelah sekian lama tak balik kampung.. raya2 dapatlah balik kampung menjenguk sanak saudara.. perjalan yg penuh dugaan dan cabaran.. untuk zizul, first budget nak balik satu kete je la.. muat2 kan.. skali bila dah bertolak xsampai 5 minit secara konvoi bersama2 pakcik2 n makcik2 tetiba lak adik ipar abah yg bongsu cal! bgtau wife dia menangis2 nak balik gak.. mula2 xnak balik, nak beraya umah husband dia, skali menangis2 sedih nak balik gak, tu la tgk lagi kitaorg berlepas pergi.. mmglah sedih! dah la 1st time dia beraya dgn suami.. kete semua dah ful masa tu.. mengenangkan dia dah nangis2 lebih dari anak dia yg xsampai setahun tu, abah pun offer lah naik kete zizul.. isi minyak je.. nak tak nak zizul kenalah drive.. bukan dekat nak drive.. balik kelantan! bertolak lebih kurang pkul 9am dari umah pada last day puasa tu, dengan jalan yg agak jem, smpai kt kelantan kt pasir puteh tu pkul 9++pm.. lama giler.. siap berbuka tepi jalan tu! letih tu xyah kata ar.. lenguh je badan nak drive jauh2.. tangan pun dah burn.. sebelah tangan je lak tu burn..

First day raya beraya kt umah moyang (bertuahnyer ada moyang lagi), pas salam bermaaf2 ant satu sama lain, and selepas budak2 kutip duit raya, bertolak gi kubur.. misi mencari kubur adik2 abah.. 3 orang.. lama dah xziarah.. sampai kt kubur tu merata je cari.. tgk nama kt batu nisan.. alhamdulillah dapat jupe gak.. and then, g kampung wakaf, melawat sdara mara kt sana… pas abis makan nasi himpit + kuih raya + makanan2 lain, bertolak gi jelawat lak.. nak gi beraya kt umah tok sedara and pakcik.. lewat petang bertolak gi kuala krai, beraya kt umah pakcik lagi.. tido kat sana sebab hari dah malam! esoknyer bangun gi shopping2 jap kat kuala krai yg xde pape tu, dengan kedai yang tak bukak lagi… pas abis tu, terus  bertolak gi terengganu.. beraya kat sana lak.. tido satu malam.. then hari raya ketiga bertolak balik ke rumah.. masa otw back tu singgahlah kt megamal kuantan n giant kuantan.. nak singgah pantai xleh kan, masa tu hujan.. so singgah je la malll… ingatkan masa tu terus balik umah.. rupanya singgah lagi! kali ni umah atuk lak.. tido 1 night.. esoknyer baru balik..

 untuk ajan lak, ry kali ni mmg sakan la..cz nk meraikan kehadiran kak ipar.. huhu 1st ari ry lik ulu yam kat kg mama..cm besa, singgah umah sdare mare. then, g keramat n kelana jaya.. smpi umah kol 10pm++ penat giler! esoknyer plak budget nak kuar umah pas subuh, tapi last2 kuar pkul 8++ gak.. 2nd raya ni gi area besut n kltn dulu.. before nak sampai tu, kitaorg mengalami peristiwa perut memulas.. 4-4 orang lak tu memulas.. kelakar tul! pulun mencari toilet.. 1st toilet tu kunci.. then g masjid.. sik baik la xkunci and sangat bersih.. then kitaorg cont g bukit kluang resort, rest2 dlu badan stlh b’jam2 duk dlm kete tu.. sakit totot sy.. hehehe.. malam lak terus g umah achik, dinner kat  situ trus, pastu keesokkn arinya g beraya kt kltn.. paling best g umah epi ar.  pastu kitaorg rushing g airport, utk anta abg n kak zara, coz kak zara keje esoknyer.. kesian Dr Zara kn… semangat nak merawat patient kt UH…the next day, kitaorg plan g KT, duk kt primula resort, sblm check in primula resort kitaorg g umah gf epi.. betul2 depan KUSZA, senang giler nak cari umah dia.. sampai je terus makan laksa t’ganu (ada ke?), melantak je keje.. pastu nampak ar muka epi sengih memanjang, suka ar tu dia hehe.. then barulah kitaorg berehat.. w’pun bilik kt hotel tu xsiap kemas lagi.. terpaksa tggu.. pastu, around pkul 4pm, makan pizza!!! nak cari restoran semua tutup.. tp xpela, asalkan kenyang.. pas makan pizza, g cari kain kt  psr payang.. ingatkan nak cari kain selai, xde berkenan la.. kt pasar khadijah kt kltn lg best! byk choice! dah xberkenan tu, kitaorg g bersuka ria kt pantai rhu.. best main layang, buaian, jongkang-jongkit.. cam budak2 lak… seronok giler.. pantai dah la bersih.. next time bleh pergi lg ar.. esoknyer, kitaorg plan balik ikut highway pantai-timur.. sblm balik tu,  kitaorg anta epi kt stesen bas KT, biar dia sorg2 balik kltn.. huhu.. after anta epi mulalah perjalanan dari t’ganu ke kl.. tu je lah.. sampai kl packing utk balik UTHM plak.. planning nak konvoi  dengan yana, kema n aswhat, tapi cancel so balik la pg2 ngan dila gaban.. sunyi sepi, tapi xpe.. ada seseorg yang setia menunggu.. siap tlg angkat barang lagi.. hehehe.. ni yg makin sayang ni.. hmm..hmmm… wek!

Categories: Luahan
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: